Meny

Om Svane®

Det handlar om att ligga i framkant. Våra innovativa och tekniska produktfördelar gör att vi ligger en svanhals före våra konkurrenter. Det är därför vi säger att det är insidan som räknas.

Kvalitet sedan 1937

1937 lanserade Ekornes norska möbelproduktion sitt första varumärke; Svane. Det är långt från Svane, anno 1937 fram till idag, men folks förtroende för varumärket är lika starkt. Detta är ett förtroende vi måste göra oss förtjänta av varenda natt.

Vår affärsidé och vision

Vår affärsidé:

Vår dröm är att förbättra människors vardag genom en god natts sömn.

  Vår vision:

  Vi strävar efter att tillhandahålla de mest bekväma sängarna i världen.

 • Portfolio: Vi strävar efter att tillhandahålla produkter med verkliga fördelar genom kontinuerlig utveckling av unika material.

 • Personer: Vi strävar efter att skapa ett bra ställe att arbeta på där människor är inspirerade att vara det bästa de kan vara.

 • Produktivitet: Vi strävar efter att skapa en kultur av kontinuerlig utveckling genom en smal och snabbrörlig organisation.

 • Partners: Vi strävar efter att vårda ett vinnande nätverk av kunder och leverantörer, tillsammans skapar vi ett ömsesidigt och bestående värde.

Det är insidan som räknas

På Ekornes Beds säger vi att det är insidan som räknas för att det är materialen i madrassen som avgör om du sover gott i månge år, eller inte. Det er en fördel att sängen er fin att se på och att den ser bra ut i sovrummet, men den ska också innehålla kvaliteter som ger dig god sömn.

IntelliGel är ett exempel på att vi tar sömnkomfort på allvar och att det är insidan som räknas. Detta unika material ger dig tryckavlastning i områden som axlar- og höftparti, stöd för att kunna röra dig och variera liggställning, och god ventilatjon i madrassen som gör att den får en behaglig temperatur.

2014 lanserade vi en ny bäddmadrasskollektion där vi har förädlat filosofin om att det är insidan som räknas. Innehållet och textilkvaliteten i bäddmadrasserna visar att vi inte bara bryr oss om det estetiska, utan även valet av material. Läs mer om egenskaperna här.

Du ser inte alla produktfördelar Svane har med blotta ögat – men sen är det ju insidan som räknas.

Svane® Zefir – bäst i test

Våren 2013 genomförde Ergonomie Institut München och Testfakta en omfattande funktionstest av madrasser. Svane Zefir rammadrass testades objektivt jämfört med våra konkurrenters toppmodeller. Svane Zefier rammadrass utsågs till bäst i test med en totalpoäng på 4,22 (på en skala från 1,0 till 5,0).

Vill du läsa mer om testet kan du ladda ner Testfaktas uppdragstest:


Här kan du se film av testet

Ergonomi, ventilation och hållbarhet/slitstyrka

Testet jämför madrassernas funktionella egenskaper med utgångspunkt från kriterier som är avgörande för användarens upplevelse av sovkomfort. I korta drag handlar det om ergonomi, ventilation och hållbarhet/slitstyrka. Svane ® Zefir fick högst poäng om dessa tre funktionsområden kombineras.

Testet visar att det finns funktionsskillnader mellan de olika produkterna på marknaden. Det finns flera duktiga madrasstillverkare men vi ligger en svanhals före.

Ekornes Beds AS

Ekornes Beds AS ligger i Fet kommun ca. 3 mil nordost om Oslo. Företaget är ett helägt dotterbolag inom Ekornes ASA och vi har hela vår värdekedja (produktion, kundservice, produktutveckling, marknadföring, ekonomi och säljledning) i Fetsund. Fabriken har en yta på 27 000 m2 och är ursprungligen ett sågverk som köptes av Ekornes hösten 1962. Vi äger varumärket Svane och fokuserar på att utveckla marknadens bästa sömnkomfort genom unika material som du bara hittar i Svanemadrassen. Produktena säljs forutom i Sverige även i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Schweiz, Italien, Luxemburg och Nederländerna. Fabriken ligger i ett naturreservat där det bland annat finns 260 registrerade fågelarter. Detta gör att det ställs höga krav gällande miljöhänsyn, blant annat då det gäller utsläpp från fabriken.

Historia

Det finns ett nära samband mellan att ligga rätt och att få tillräckligt med sömn och vila. Idag är detta samband grundligt dokumenterat genom forskning men när Jens E. Ekornes gjorde de första Svane-madrasserna 1937, hade han kommit fram till samma sak genom sunt förnuft.

Känt varumärke

1934 kom Jens E. Ekornes hem från Tyskland med sina maskiner och började producera fjädrar till den växande möbelindustrin. Idén till en egen massproduktion fick han när han såg ett engelskt fjäderinlägg med sammanbundna fjädrar. Han insåg att sådana fjädrar gav lättare och bekvämare madrasser och skred till verket. Svane-madrasserna med fjädrar och goda ventilationsegenskaper blev en omedelbar succé. Folk låg, sov och vilade bättre. Snacket gick och alla skulle plötsligt ha en Svane.

1937 etablerades varumärket Svane och de första madrassmodellerna Eva, Ideal och Rekord lanserades på den norska marknaden. Svane var den norska möbelindustrins första riktiga varumärke och har på senare år blivit ett känt varumärke såväl nationellt som internationellt.

Ekornes ASA

Ekornes ASA är den största möbeltillverkaren i Norden och äger bl.a. varumärkena Ekornes, Stressless och Svane. Stressless är ett av världens mest kända varumärken på möbelmarknaden, medan Ekornes, Stressless och Svane är de mest kända på möbelmarknaden i Norge. Tillverkningen sker på sju fabriker, varav sex i Norge och en i USA och produkterna säljs över stora delar av världen genom egna säljbolag på utvalda marknader.

www.ekornes.se

Komfort och funktion i fokus

Ekornes’ vision är att vara en av världens mest attraktiva leverantörer av möbler till heminredning. Ekornes affärsidé grundar sig bland annat på att erbjuda produkter som vänder sig till en bred publik vad gäller pris och design. Dessutom ska koncernen utveckla och tillverka produkter som håller en utmärkt kvalitet vad gäller komfort och funktion.

Ekornes ASA är moderbolaget i Ekornes-koncernen. Fabrikerna i koncernen är organiserade efter produktområdena Stressless, Ekornes Collection (soffor) och Svane. Alla gemensamma funktioner ligger i Ekornes ASA, bland annat koncernledning, marknadsföring, ekonomi, inköp och produktutveckling för Stressless och Ekornes Collection.

Ekornes och miljön

Ekornes målsättning är att ta miljöansvar för tillverkning, distribution och användning av bolagets produkter. Vi kommer att fortsätta att vidta åtgärder i fabrikerna för att förbättra den inre och yttre miljön samtidigt som vi fortsätter att välja miljövänliga råvaror. Hållbar produktion av produkter med lång livslängd kommer även i framtiden att vara ett mål i utvecklingen av bolaget.

Känt varumärke

Följande huvudprinciper ska följas i alla delar av vår verksamhet:

 • Ekornes ska framstå som ett miljövänligt företag. Produkterna ska medföra lägsta möjliga miljöbelastning.
 • Ekornes har som mål att minimera hälsoriskerna på arbetsplatsen.
 • Ekornes investerar för att undvika skador på hälsa och miljö.
 • Miljöinformation ska vara allmänt tillgänglig, t.ex. genom miljödeklarationer (EPD).

 • Ekornes ska på ett sakligt och öppet sätt informera om hur företaget hanterar sitt miljöansvar. Ekornes långsiktiga målsättning är att utveckla miljöfrågan till en konkurrensfördel genom att ligga steget före våra konkurrenter även på detta område.

Svane-madrasserna produceras med "Øko Tex 100"-märkta råvaror. Allt skumplastavfall återvinns i vår egen skumplastproduktion medan övrigt avfall och emballage lämnas in för återanvändning eller återvinning.

Svane® Garantier

Svane 25 års garanti:


Alla Svane-madrasser har 25 års garanti på IntelliGel, fjäder- och rambrott orsakade av material- eller produktionsfel. Ingen garanti ges mot vanligt slitage. I övrigt gäller bestämmelserna i konsumentköplagen.

Registrera garanti Svane Zesam